Extra filmavond 2 juni: 'Kiss the ground'
Op 24 maart bekeken we na wat uitstel de film ‘Au nom de la terre’, een mooie maar ook aangrijpende film over een Franse boer die zwaar in problemen raakt door opstapelende schulden en te hoge werkdruk. Toevallig was de film dezelfde avond op de televisie te zien, maar het bleek enorm waardevol om na zo’n heftige film met elkaar na te kunnen praten. Tijdens het gesprek na afloop noemden we twee documentaires die enigszins in het verlengde van het onderwerp liggen en een meer hoopgevend perspectief bieden. Eén ervan gaan we voor de zomer nog vertonen, de andere nemen we komend seizoen op in het filmprogramma van de Raad van Kerken.
Ook de documentaire 'Kiss the ground' begint deprimerend: Doordat we het land zijn gaan omploegen en besproeien met chemicaliën, hebben we de microben in de grond om zeep geholpen. Zonder microben geen gezonde grond. En bovendien gaat zo de CO2, die in gezonde bodem opgeslagen ligt, de atmosfeer in. Er ontstaat verwoestijning waardoor jaarlijks 40 miljoen mensen van hun land verdreven worden. Als we zo doorgaan, zullen er in 2050 ongeveer een miljard mensen op de vlucht zijn, alleen al als gevolg van verwoestijning.
Maar er zijn altijd wel mensen te vinden die niet opgeven en nieuwe wegen vinden voor een gezondere omgang met de aarde. Zo zien we een regeneratieve boer uit Noord-Dakota (Verenigde Staten), die zijn oogsten jaar na jaar zag mislukken door extreme weersomstandigheden. Tot dat hij op een dag geen geld meer had om kunstmest en pesticiden te kopen en noodgedwongen zijn heil zocht in regeneratieve landbouw. Niet alleen gaat het hem sindsdien financieel voor de wind, maar je ziet ook een duidelijk verschil tussen zijn weelderige groene land en het uitgedroogde land van zijn buurman. Ook is er het verhaal van Lössplateau in China, een gebied zo groot als België. Ooit was het het meest uitgedroogde en verwaarloosde stuk grond op aarde, tot dat wetenschappers er gezamenlijk hun tanden in zetten en begonnen met het herstel van de grond (want dat is uiteindelijk wat regeneratieve landbouw is). De beelden van voor en na laten zien hoe een stoffige leegte kan veranderen in een waar groen paradijs. Of, zoals we in de kerk zingen: De steppe zal bloeien!
Net als andere avonden eten we vanaf 18.00 uur samen in de Meent, waarna we de film gaan bekijken. Deze keer is de bedoeling dat we gezamenlijk voor het eten zorgen, dus dat iedereen iets meeneemt. Als u zich uiterlijk 26 mei aanmeldt, hebben we nog tijd om af te stemmen wie wat kan meenemen. Graag tot dan! Karin Elema karinelema@pknanloozuidlaren.nl